Groeneveldsemolen

  • Beelden
  • Kaart
  • Informatie

Groeneveldse molen

 

Al rond 1450 werd besloten om voor de Groenveldse polder een poldermolen te stichten, die omstreeks 16 augustus 1719 door blikseminslag afbrandde.  De huidige opmerkelijk wit geschilderde ronde stenen Groeneveldsche Molen werd in 1719 gebouwd als opvolger van de verbrande molen. De met een scheprad uitgeruste poldermolen ligt circa 800 meter ten zuidwesten van het buurtschap 't Woudt en is sinds 1977 eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Hij bemaalde tot 1960 uitsluitend met windbemaling de Groeneveldsepolder (ca. 270 ha) en een opvoerhoogte van 1,90 m. Daarna werd er overgegaan tot mechanische bemaling. De roeden zijn toen 1,95 m ingekort omdat ze niet over het dak van het gemaaltje konden draaien.  Ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog heeft de molen ook het water van de "Oude Lierpolder" nog weggemalen, omdat het dieselgemaal geen dieselolie meer had.  Begin jaren tachtig van de 20e eeuw bleek dat de bemalingscapaciteit vergroot moest worden, wat tot gevolg had dat het scheprad met windaandrijving weer in bedrijf gesteld werd. Het scheprad kan sindsdien zowel elektrisch als met de wind aangedreven worden.

Naast de molen stond een oude molenaarswoning, die in de tweede helft van april 1988 werd herbouwd als molenaarswoning.  Sinds januari 1989 woont de molenaar/machinist in deze woning en laat de molen heel veel malen of draaien. Deze poldermolen maakt dan ook vele honderdduizenden omwentelingen per jaar.  In de molen is nog steeds de oude woonkamer aanwezig, welke in 1986 in originele staat werd teruggebracht. Deze kan door bezoekers worden bezichtigd.

 

"Groeneveldse" molen
Woudseweg 186

2636 AW Schipluiden

 

Bezoekmogelijkheid

Als de molen draait (groepen op afspraak) en op de Westlandse Molendag (jaarlijks op de laatste zaterdag van juni)

 

Verdere links:

www .westlandsemolens.nl/de%20groeneveldse%20molen%201.htm

www .molens.nl/site/dbase/molen.php?mid=916

U bent hier